حضور داوطلبانه دانشگاهیان در بخش درمان بیماران کرونایی | وقتی گروه پرستاری پنجه در پنجه کووید - 19 میاندازد
گروه استانهای خبرگزاری آنا، رشتههای علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۶۴ با چهار رشته پزشکی عمومی، پرستاری، مامایی و علوم آزمایشگاهی در مقطع کارشناسی آغاز به کار کرد و اکنون با ۱۵ واحد دانشگاهی مجری رشته پزشکی عمومی، ۳ واحد دانشگاهی مجری رشته داروسازی، ۶ واحد دانشگاهی مجری رشته دندانپزشکی و حدود ۱۰۰ واحد دانشگاهی مجری رشتههای پرستاری، مامایی و پیراپزشکی به تربیت دانشجویان رشتههای علوم پزشکی میپردازد.
یکی از مباحث مهم آموزش دانشجویان علوم پزشکی، آموزش بالینی دانشجویان این رشتههاست. دانشگاه آزاد اسلامی علاوه بر فراهم آوردن محیطهای آموزش مناسب در محیط واحد دانشگاهی (اسکیل لب و آزمایشگاههای متعدد و...) در سراسر کشور به ساخت و راهاندازی بیمارستان بهمنظور آموزش دانشجویان در محیط کلینیکالی که به ارائه خدمات درمانی هموطنان در کنار آموزش میپردازد، اقدام کرده است.
اکنون دانشگاه آزاد اسلامی دارای ۱۰ بیمارستان و مرکز درمانی در استانهای مختلف کشور است که در شهرهای تهران، خراسان رضوی، مازندران، اصفهان، سمنان، آذربایجان شرقی و یزد خدمات پزشکی ارائه میدهند و بسیاری از این مراکز در زمان بحران کرونا، شبانهروز به ارائه خدمت به بیماران کرونایی پرداختهاند.
بیشتر بخوانید:
پذیرش و درمان ۱۴۰ بیمار کرونایی در بیمارستان ۲۲ بهمن مشهد
تزریق بیش از ۸ هزار و ۸۰۰ دُز واکسن در مراکز واکسیناسیون دانشگاه آزاد اسلامی مشهد
تلاش برای تأمین دستگاه اکسیژنساز بیمارستان آریای مشهد
خبرنگار آنا در همین راستا با قاسم ابوطالبی دکتری پرستاری، مسئول درمان دانشکده علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، مدیرکل توسعه آموزش و پژوهش دانشگاه علوم پزشکی استان و مسئول بهداشت عمومی واحد اردبیل درباره موضوع درمان بیماران مبتلا کرونا و واکسیناسیون افراد جامعه گفتوگو کرده است که مشروح آن را میخوانید.
درمان بیماران کرونایی در نقاهتگاه واحد اردبیل
آنا: لطفاً درباره چگونگی آغاز کار درمان بیماران کرونایی و نحوه همکاری با دانشگاه علوم پزشکی اردبیل و نحوه خدمترسانی به بیماران توضیح دهید.
ابوطالبی: در ارتباط با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با دانشگاه علوم پزشکی، پیک اول کرونا جلساتی با استانداری اردبیل برگزار کردیم و برنامه عملیاتی استانداری را نوشتیم، یعنی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی برنامه عملیاتی مقابله با کروناویروس را برای استانداری با همکاری سازمان نظام پزشکی و جهاد دانشگاهی نوشت که مجری اصلی آن دانشگاه آزاد بود و موضوع چهار فصل پیشگیری را پیاده کرده و در اختیار استانداری گذاشتیم.
مرکزی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل داشتیم که در ادامه این فضا را در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار دادیم و در پیک اول کرونا بهعنوان نقاهتگاه استفاده شد و همان نقاهتگاه اکنون بهعنوان مرکز درمان سرپایی بیماران کرونایی ارائه خدمت میکند و بیماران مبتلا به کرونا به این مرکز مراجعه کرده و داروی رمدسیویر را دریافت میکنند و در همان فضای متعلق به دانشگاه آزاد اسلامی تحت درمان قرار میگیرند.
در بخش نیروی انسانی، یکسری اقدامات داخل سازمانی انجام شد، ساختمان مربوط به این کار ایمنسازی و پروتکلهای بهداشتی رعایت شد و سعی کردیم در همه اتاقها شیوهنامه پروتکلها را رعایت کنیم، فضاها و تعداد افرادی که داخل اتاقها هستند، محدودسازی شدند و در همه اتاقها برای حفاظت از خود و همکارانی که در معرض تماس مستقیم با ارباب رجوع و دانشجویان بودند، نایلونکشی کردیم. یعنی اصولی را که مربوط به رعایت پروتکلهای بهداشتی بود در دانشگاه رعایت کردیم.
آنا: آیا برای مقابله با کرونا، تولید محصول و اقدامات دیگری داشتهاید؟
ابوطالبی: شرکتهای دانشبنیان مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل یکسری تولیدات در زمینه مقابله با کرونا داشتند و محصولاتی مانند مواد ضدعفونیکننده و ماسکهای N۹۵ را در این مرکز تولید میکردیم که هم در اختیار دانشگاه و هم در اختیار عموم مردم قرار گرفت.
در راستای تعامل با دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، دانشکده علوم پزشکی واحد اردبیل جزء نخستین تیمهایی بود که اعضای هیئت علمی گروه پرستاری را از طرف استانداری در بالین مستقر کرد و ما و همکاران بهصورت شیفتی حضور پیدا کرده، بیماران را پایش، ریزفکتورها را شناسایی و روزانه آنالیز میکردیم و در اختیار استانداری قرار میدادیم که این بیماران از کجا میآیند، عوامل خطرشان چیست و چه اقداماتی باید برای کنترل این مخاطرات صورت بگیرد.
در پیکهای اول تا سوم کرونا آنجا بودیم و به اتفاق دانشجویان بهصورت داوطلبانه در این مراکز فعالیت کردیم بهطور مثال بهشخصه سه ماه در زمانی که دانشگاه تعطیل بود در مرکز اورژانس کرونا فعالیت و همکاری کردم.
در پیک پنجم هم این مرکز را دوباره در اختیار بیماران قرار دادیم و قرار است دوباره مرکز واکسیناسیون ایجاد کنیم، درخواستی به سازمان مرکزی دادهایم و برای ایجاد مرکز واکسیناسیون حتی برای واکسیناسیون خودرویی اعلام آمادگی کردهایم، یعنی جا و فضا را داریم و اکنون منتظریم که دستور راهاندازی آن از سوی سازمان مرکزی به واحد اردبیل برسد.
آنا: آیا در این مدت بحران کرونا، شهید سلامت هم داشتهاید؟
ابوطالبی: در استان اردبیل شهید سلامت نداشتیم. از همکاران دانشگاه آزاد اسلامی هم تعداد زیادی درگیر این بیماری شدهاند؛ اما منجر به فوت نشد.
آنا: در دوره بحران کرونا با چه کمبودهایی در ارتباط با درمان مواجه بودید؟
ابوطالبی: به دلیل اینکه کار درمان انجام نمیدهیم در این زمینه کمبودی نداشتهایم، در حقیقت بیمارستان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با یک تفاهمنامه بهطور کلی در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفت و به آنها واگذار کردهایم، به همین دلیل خودمان درمان مستقیم نداریم و بهصورت داوطلبانه به دانشگاه علوم پزشکی کمک میکنیم.
آنا: در بخش واکسیناسیون چه پیشرفتها و اقداماتی انجام دادهاید؟
شرکتهای دانشبنیان مستقر در مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل محصولاتی مانند مواد ضدعفونیکننده و ماسکهای N۹۵ را در این مرکز تولید کردند و در اختیار دانشگاهیان و عموم مردم قرار گرفت.ابوطالبی: موضوع واکسیناسیون در سه بُعد دانشجویان، اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه پیگیری شد. در ارتباط با اعضای هیئت علمی و کارکنان با رایزنیهایی که با معاونت بهداشتی و درمان دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل و همینطور مرکز بهداشت شهرستان انجام دادیم و در راستای بخشنامهای که خود وزارتخانه به آنها داده بود، تمام استادان برای واکسیناسیون معرفی شدند.
در بیشتر واحدها واکسیناسیون استادان بهصورت کامل و صددرصد انجام شد، در بعضی واحدها ممکن است برخی استادان تمایل به واکسیناسیون نداشته باشند که در مرحله لکهگیری واکسیناسیون آنان انجام خواهد شد. در تمام واحدها، استادان معرفی شدهاند. در مرکز استان و واحد اردبیل هم مرکز واکسیناسیون را به داخل دانشکده علوم پزشکی منتقل کرده بودیم و واکسیناسیون استادان و کارکنان بالای ۴۰ سال را همینجا در دانشکده و با نیروهای خودمان انجام دادیم و فقط واکسن را از دانشگاه علوم پزشکی تحویل میگرفتیم و تزریق را انجام میدادیم.
تقریباً ۹۰ درصد استادانی که تماموقت و رسمی هستند، واکسن را تزریق کردهاند، آمار استادان حقالتدریس پایینتر است؛ چراکه این استادان جاهای دیگر هم مشغول هستند و شاید واکسن را تزریق کرده باشند و حدوداً ۶۰ درصد آنان واکسینه شدهاند. در ارتباط با کارمندان هم فقط برای کارمندان بالای ۴۰ سال هم در اردبیل و هم در واحدهای تابعه واکسن تزریق شد.
در ارتباط با دانشجویان هم، اکنون خود دانشگاه علوم پزشکی میگوید که دستورالعمل وزارتی ابلاغ نشده و قرار بوده همین شهریور ۱۴۰۰ واکسیناسیون دانشجویان آغاز شود؛ البته به جز دانشجویان علوم پزشکی و آنهایی که کارآموز و کارورز بودند؛ چراکه واکسیناسیون آنان انجام شده؛ البته واکسیناسیون آن تعداد از دانشجویان علوم پزشکی هم که وارد مرکز بالینی نمیشدند و بهطور مثال دانشجوی ترم یک یا دو بودند، انجام نشده است.
دریافت ۹۰۰ دُز واکسن بهمنظور واکسیناسیون استادان و کارکنان
آنا: آیا برای واکسیناسیون، واکسن به اندازه کافی در اختیار شما قرار میگیرد؟
ابوطالبی: برای واکسیناسیون استادان و کارکنان نزدیک ۹۰۰ دُز واکسن دریافت کردیم؛ ولی یکسوم همکاران ما برای تزریق مراجعه کردند و واکسنها اضافه بود و بازگردانده شد؛ اما واکسیناسیون فقط براساس ردههای شغلی که تعریف شده و به ما ابلاغ شده بود، انجام شد، یعنی خارج از آن چارت، بهطور مثال اینکه تهران اعلام کرد با وزارتخانه صحبت کردهایم که همه کارکنان واکسن بزنند، کاری انجام نشد و مسئولان به دلیل اینکه هیچ تفاهمنامهای دستشان نرسیده است، موافقت نکردند و اعلام کردند اگر تفاهمنامهای در این زمینه وجود دارد، ابلاغ شود تا اجرا کنیم.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/